Mesto podpísalo zmluvu so SAD o mestskej doprave

04.03.2008 Humenné

Humenné 4. marca (TASR) - Vedenie mesta Humenné a tamojšej SAD podpísali zmluvu o výkone vo verejnom záujme v pravidelnej mestskej hromadnej doprave na roky 2008 až 2010.
Súčasne so zmluvou schválila humenská samospráva cestovné poriadky a cenový výmer regulovaného cestovného s účinnosťou od 1. marca. SAD žiadala od mesta navýšenie dotácie o 1,7 milióna, čo predstavuje celkom 4,7 milióna korún. Zároveň navrhovala zvýšenie ceny lístka na 12 korún. \"Výška sumy na vykrytie strát v mestskej autobusovej doprave na tento rok predstavuje 3,6 milióna korún, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ humenskej SAD, a.s. , Jozef Lacký. Dodal, že na základe zmluvy s mestom mal podnik zakúpiť ďalší nový autobus pre mestskú dopravu.
Mestské zastupiteľstvo však v druhej polovici februára zmenilo pôvodný termín platnosti zmluvy z piatich na tri roky, medziročný nárast výšky sumy na vykrytie strát z 10 % na nárast o mieru inflácie potvrdenú Štatistickým úradom SR a sadzby cenového výmeru upravilo u zľavnených lístkov pre vybrané kategórie cestujúcich z navrhovaných 6 na 1 Sk. \"Takto schválené zmeny však nezaväzujú SAD Humenné, a.s. , zakúpiť ďalší autobus, pretože pomernú časť takéhoto investičného nákladu ako oprávneného nákladu premietnutého v odpisovej nákladovej položke pripadajúcej na tento rok mestskí poslanci nechválili, \" doplnil Lacký. Povedal, že tri zo šiestich autobusov mestskej dopravy pritom už dnes prekračujú ustanovením zákona stanovenú hornú hranicu životnosti 16 rokov a jeden autobus dosiahne túto hranicu už o dva roky. Podmienku zabezpečenia prepravy zdravotne postihnutých osôb v zmysle bezbariérového prístupu spĺňa v Humennom iba jeden autobus zakúpený vlani.
Pri nulovom primeranom zisku a od roku 2005 nevykrytej strate v priemere 470 tisíc Sk dopravca nemá šancu vytvárať investičné zdroje na základnú obnovu vozidlového parku, čo v budúcnosti podľa Lackého predstavuje nenaplnenie zákonom stanovených požiadaviek pri poskytovaní prepravných služieb.
 

Vyberte región